Синдром на Рейно – трябва ли да се притеснявате?

Феноменът на Рейно представялва процес, при който има ограничение на кръвотока най-често в пръстите на ръцете и стъпалата и по-рядко по други части от тялото като ушни миди и нос. Проявява се с промяна в цвета на кожата (бял, син, червен), понякога придружена с чувство за иглички. Най-често се появява и обостря при излагане на студ или стрес, като може да протича на атаки и да преминава от само себе си. Пациентите трябва да знаят, че има два вида синдром на Рейно – първичен и вторичен.

Първичният синдром на Рейно най-често засяга млади жени – обикновено под 30-годишна възраст. Въпреки че проявите могат да изглеждат обезпокоителни, те са напълно безобидни. Пациентите с първичен синдром на Рейно нямат съпътстваща автоимунна болест. 10% от популацията има прояви на синдром на Рейно.

Вторичният синдром на Рейно е проява в контекста на друга болест или състояние. От автоимунните ревматични болести, това са най-често системната склероза (склеродермия) и системният лупус еритематозус, но може да се наблюдава и при пациенти с ревматоиден артрит, миозит, синдром на Сьогрен. Често началото на вторичния синдром на Рейно е в по-късна възраст

Някои други заболявания като такива на щитовидната жлеза, нарушения в коагулацията и тромбоцитната агрегация, синдром на карпалния канал също могат да се свързват с вторичен синдром на Рейно.  Това важи за редица лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, мигрена и др. Работата с вибрации може да увреди малките кръвносни съдове и да предизвика вторичен синдром на Рейно.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата (историята) и физикалния преглед на пациента. Назначени имунологични изследвания и капиляроскопия допълнително спомагат да се отграничи първичен от вторичен синдром на рейно.

Лечението на синдрома на Рейно се провежда с промени в начина на живот и медикаменти. Към първите спадат поддържане на крайниците топли, избягване на излагане на студ (студена вода, въздух), употреба на ръкавици, редукция на стреса, отказ от тютюнопушене.

При неуспех от първия тип методи, може да се използват препарати – най-често лекарства за лечение на високо кръвно налягане (калциеви блокери и АСЕ-инхибитори); позитивни резултати има и при някои други препарати – статини, селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин (SSRI). При пациенти с тежък синдром на Рейно – какъвто често има при системна склероза – могат да се използват медикаменти като фосфодиестеразни инхибитори, простациклини и ендотелин-1 блокери.

Ролята на ревматолога

Синдромът на Рейно често се диагностицира от ревматолог, който може да прецени дали процесът е първичен или вторичен. Ревматологът има най-добра квалификация за диагностиката и лечението на това състояние. Ако имате съмнения, че имате синдром на Рейно, или вече сте диагностицирани и имате притеснение за наличие на автоимунно заболяване, можете да запазите час за преглед при д-р Копчев. Д-р Копчев е ревматолог в София, който работи в Клиниката по Ревматология на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“, като можете да запазите час за преглед тук или да проведете онлайн консултация.