Калциев пирофосфат дихидрат артропатия (CPPD, хондрокалциноза, псевдоподагра)

Калциев пирофосфат дихидрат артропатията (CPPD) е ставно заболяване, свързано с отлагането на определен тип калциеви кристали в и около ставите. Клиничните прояви варират от асимптоматично отлагане до остри пристъпи на ставно възпаление (псевдоподагра), като заболяването може да наподобява и ревматоиден артрит или тежко протичаща остеоартроза.

В медицинската литература и среди за тази болест се използват различни термини като хондрокалциноза, псевдоподагра, CPPD и т.н.

Етиология

Етиологията на CPPD не е напълно изяснена, но се счита, че се касае за нарушения в метаболизма пирофосфата на ниво хрущял, като често това заболявание се съчетава с други болести като хиперпаратиреоидизъм, подагра, остеоартроза, ревматоиден артрит, хемохроматоза, хронично бъбречно заболяване и др.

Епидемиология

Повечето пациенти с CPPD са над 65-годишна възраст, като при 1/2 от случаите се касае за пациенти над 85 години. Този тип ставна болест рядко се наблюдава при лица под 60-годишна възраст.

Клинична картина

Заболяването има 4 основни клинични типа:

  • асимптоматично отлагане
  • остър артрит, наподобяващ подагра, но с по-голяма продължителност на епизодите; ставата е зачервена, затоплена, оточна, може да се наблюдава субфебрилитет
  • хронично, подобно на ревматоиден артрит протичане със засягане на китки, метакарпофалангеални стави
  • агресивно протичаща остеоартроза, с разликата че могат да се засягат нехарактерни за остеоартроза стави като глезенна, раменна става

Диагноза

Диагнозата включва се поставя въз основа на:

1. Преглед на пациента – оценка на начина на протичане на ставния синдром
2. Изтегляне на ставна течност и оглед под микроскоп за наличие на калциеви пирофосфатни кристали
3. Образни изследвания като рентген и ултразвук на засегнатите стави
4. Кръвни изследвания, включително имунология

Лечение

1. Локални и системни кортикостероиди
2. Колхицин
3. Нестероидни противовъзпалителни средства
4. Понякога имуномодулатори/супресори като хидроксихлорохин и метотрексат

Самото отлагане на калциев пирофосфат не подлежи на терапия.

Д-р Копчев е ревматолог в София, който има опит в диагностиката и лечението на CPPD, като разполага с ехограф и поляризационен микроскоп за детекция на отлаганията.