Физиотерапията с нисък интензитет е ефективна при гонартроза

Физическите упражнения (физиотерапия) са доказано ефективно средство при лечението на остеоартроза на коляното (гонартроза). Проучване, публикувано наскоро в Annals of Internal Medicine, сочи, че упражненията с нисък интензитет имат сходна на по-интензивните  натоварвания ефективност при облекчаване на болката и подобряване на физикалната функция и качеството на живот при пациенти с гонартроза.

Проучването включвало 189 мъже и жени с остеоартроза на коляното, които на случаен принцип били разпределени на ниско- и високоинтензивна физиотерапия, която била провеждана 3 пъти седмично в продължение на 12 седмици. Участниците във високоинтензивната група провеждали 11 типа упражнения във всяка сесия, която имала продължителност 70-90 минути. Пациентите в нискоинтензивната група провеждали само 5 типа упражнения – велоергометър, клекове, качвания, слизания и екстензия на коленните стави – с продължителност 20-30 мин.

И при двете групи се наблюдавало значително подобрение във времето, като при повечето сравнения нямало междугрупови разлики. За сметка на това, придържането към физиотерапията било значително в по-висок процент при нискоинтензивната група.

Заключението на изследователите е, че програма с упражнения, която е по-малко времеотнемаща и трудоемка, е достатъчна за повечето пациенти с остеоартроза на колянната става.

Източник