Добавките с хондроитин и глюкозамин при остеоартроза

Много мои пациенти с дегенеративни ставни заболявания ме питат дали да приемат добавки, съдържащи хондроитин и глюкозамин. Рекламите за тези добавки са навсякъде – вестници, телевизия, Интернет, а цената е доста солена, като се има предвид, че повечето пациенти са в напреднала възраст и имат разходи, свързани с редица придружаващи заболявания.

Като цяло медицинските данни относно ефективността на хондроитин и глюкозамин за лечение и превенция на остеоартрозата са смесени с преобладаване на проучванията, които сочат липса на ефект.

Голям анализ от 2010 г, включващ няколко проучвания с 3800 пациенти с гонартроза коксартроза, сочи, че ефективността на глюкозамин и хондроитин е сходна с тази на плацебо. Проучване от 2016 г със 164 пациенти с болка в коляното следствие на гонартроза дори е спряно преждевременно поради парадоксалното откритие, че пациентите приемащи тези хранителни добавки са докладвали по-тежки симптоми от плацебо групата.

Има малки проучвания, които показват в повечето случаи много малък позитивен резултат сред пациентите, приемащи хондроитин и глюкозамин, което може да се дължи и на т.нар плацебо ефект.

Тези добавки като цяло се считат за безопасни, но при проучванията е докладвана по-голяма честота на диария и коремна болка сред приемащите ги. Допълнително са докладвани: парене зад гръдната кост, главоболие, алергии. Малко проучване от 2013 г сочи, че глюкозаминът може да повиши риска от глаукома, а хондроитинът от кървене. Да не забравяме и възможностите за взаимодействие с други лекарства.

Лично аз не изписвам на пациентите тези добавки, тъй като не съм убеден в тяхната ефективност, тъй като са и доста скъпи и поради риска от лекарствени взаимодействия. Все пак не възразявам, ако пациентите ми вече приемат такива добавки, стига да се чувстват по-добре.