Ставни и периставни инжекции

Локалните манипулации са важен инструмент в диагностиката и лечението на възпалителните и дегенеративни ставни заболявания. Най-често на локална интервенция подлежат периферните стави, сухожилия, ентези и бурси. Интервенцията може да бъде както диагностична, така и лечебна.

При диагностичните манипулации, най-често от става, се изтегля известно количество течност. Оценяват се:

  • цвят
  • прозрачност
  • вискозитет

При необходимост може да се направи микроскопски материал, за да се провери за наличието на кристали (напр. пикочна киселина). По този начин може да се ориентираме дали течността има възпалителен или невъзпалителен характер, т.е дали например се касае за артрит или дегенеративно ставно заболяване.

При лечебните манипулации чрез инжекция в ставата и периставните структури се вкарва терапевтично вещество – най-често кортикостероид, но може и хиалуронова киселина или колагенови препарати.  Локалните ставни инжекции с лекарствен продукт имат особено значение, когато са засегнати малък брой или една единствена става, едно сухожилие, ентеза и т.н.

Много често диагностичните и лечебни локални манипулации се извършват с помощта на ехографски контрол, за да се гарантира максимална точност и комфорт на пациента. Рискът от усложнения при тази процедура е много нисък и дори неточното приложение в повечето случаи не води до проблеми.

null

Артроцентеза на коляно

Инжектиране на колянна става под ехографски контрол с изтегляне на ставна течност.

null

Видове ставна течност

Видове ставна течност - нормална, невъзпалителна, възпалителна, септична, кръвениста

Д-р Копчев извършва локални манипулации (ставни и периставни инжекции) в Клиниката по ревматология в София с или без ехографски контрол.